Aroniówka

kardamonovy
Przekąski
12.07.2017 10:11
Aroniówka

Po 4 tygodniach odcedzamy, owoce wyrzucamy (lub, jeżeli mamy na nie pomysł – zostawiamy), dodajemy do baniaka na początek 100 g miodu, mieszamy, zostawiamy na tydzień, znowu 100 g miodu, próbujecie czy nalewka jest dla Was wystarczająco słodka, jak nie, znowu miód, mieszamy – i tak do oporu. Składniki: 5 kg aronii 2,5 litra spirytusu 2-2,5 litra wody przegotowanej lub źródlanej płynny miód dodatki: laski wanilii, laski cynamonu, goździki, imbir, suszone śliwki, rodzynki, suszone żurawiny – wg uznania Umyte i oczyszczone owoce zalewamy spirytusem i wodą (zacznijcie od 2 l wody, zawsze zdążycie później dolać więcej, jak będzie taka potrzeba). Z nalewkami jest tak, że trzeba cierpliwie czekać aż się przegryzą, próbować kombinacji smakowych, nie spieszyć się. Jeżeli chcemy się pozbyć goryczy aronii, można owoce wcześniej zamrozić, ja tego nie robię. Nalewka będzie dobra już po miesiącu (od ostatniego słodzenia), ale czym dłużej postoi tym lepiej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/aroniowka/