Wegańskie sushi z łososiem z marchewki i tuńczykiem z buraka

Łukasz
Obiad
08.07.2017 10:44
Wegańskie sushi z łososiem z marchewki i tuńczykiem z buraka

Glony łamiemy na mniejsze kawałki, prażymy na suchej patelni i rozcieramy na proszek w moździerzu. Łosoś z marchewki (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Marchewki obieramy, a następnie kroimy na długie pasy za pomocą obieraczki lub mandoliny. Przygotowanie futomaki Przygotowanie dość analogiczne, ale zamiast układać składniki na ryżu, układamy je bezpośrednio na płacie nori. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 20-25 minut w 220°C, mieszając od czasu do czasu, aż marchew stanie się miękka, ale nie będzie się jeszcze rozlatywać. Po ułożeniu ryżu, nori obróć na drugą stronę i na pustym fragmencie ułóż składniki. Zwiń za pomocą maty, zwilżając delikatnie końce płata nori, a następnie pokrój na 1,5-2 cm plastry. Cienki pas ryżu posmaruj wasabi a na środek wyłóż wybrane dodatki, np. łososia z marchewki i ogórka. W tym czasie przygotuj awase-zu (zalewę), mieszając i lekko podgrzewając w rondelku ocet z cukrem oraz solą. Tuńczyk z buraka (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Postępujemy ponownie jak z marchewką, piekąc go trochę dłużej, około 35-40 minut. Ogórka pokrój na słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Futomaki pokrój na plastry, a następnie obtocz je w czarnym sezamie. Kolejno ryż ściągnij z kuchenki i odstaw na kwadrans. Garnek wstaw na ogień, przykryj pokrywką i czekaj aż woda się zagotuje. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 1 dzień lub całą noc).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2017/07/Weganskie-Sushi.html