Pyszne desery Kobiecych Inspiracji IDEALNE NA LATO!

Agnieszka
Kulinaria
06.07.2017 15:47
Pyszne desery Kobiecych Inspiracji IDEALNE NA LATO!

#!Tort z arbuza z owocami

Składniki:

-arbuz

-500 ml śmietany 36%

-aromat wanilinowy

-barwniki do ciast (niebieski i czerwony)

-owoce do dekoracji


#Śmietankę ubijamy z dodatkiem aromatu waniliowego.

#Arbuza obieramy za pomocą ostrego noża począwszy od odcięcia wierzchołków, następnie ustawiamy go pionowo i pozbywamy się pozostałych skórek.

#Tak przygotowanego arbuza dokładnie wycieramy przy pomocy papierowych ręczniczków, ten zabieg spowoduje, że bita śmietana będzie dobrze przywarła do pojedynczych ścian naszego arbuza.

#W tym momencie najlepiej umieścić naszego arbuza na tacy lub talerzu na którym będziemy podawali nasz tort. Kolejnym krokiem jest naniesienie za pomocą szpatułki bitej śmietany, począwszy od górnej części arbuza.

#Do dekoracji powinniśmy odłożyć ¼ bitej śmietany. Odłożoną bitą śmietanę dzielimy na dwie części i barwimy na dowolne dwa kolory ( w naszym przypadku jest to niebieski i czerwony kolor).

#Nasz tort dekorujemy w dowolny sposób bitą śmietaną oraz owocami. Tort przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

#2. Malinowy deser z biszkoptami - PYSZNY I PUSZYSTY

Składniki:

-500 gram malin

-6 łyżek cukru

-1 łyżka żelatyny

-1 opakowanie biszkoptów

-500 mililitrów śmietanki 30%

-4 łyżki cukru pudru

Składniki na nasączenia biszkoptów:

-1 szklanka ciepłej wody

-1 łyżka cukru pudru

-2 łyżki soku z cytryny


#Maliny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę z dodatkiem 6 łyżek cukru. Tak przygotowane maliny odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia, następnie blendujemy i pozbywamy się z nich nasion poprzez użycie sitka. Do malin dodajemy jedną łyżkę żelatyny i dokładnie mieszamy.

#W szklance ciepłej wody rozpuszczamy jedną łyżkę cukru pudru z dodatkiem dwóch łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Biszkopty należy pokroić na mniejsze kawałki następnie nasączyć w wodzie z cukrem oraz cytryną, żeby nie były za suche. Tak przygotowane biszkopty przekładamy do pucharków, w których będziemy serwować nasz deser.

#Śmietankę 30% miksujemy wraz z cukrem pudrem na puszystą bitą śmietanę. Bitą śmietanę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich od razu przekładamy do szprycy cukierniczej zaś do drugiej dodajemy połowę musu malinowego, dokładnie miksujemy (również przekładamy do szprycy).

#Do pucharków wyłożonych biszkoptami dodajemy kolejno poszczególne masy deseru: masa malinowa, mus malinowy, truskawki, masa malinowa, mus oraz bita śmietana.

#Całość dekorujemy dodatkowo owocami oraz liściem mięty.

#3. Lekkie ciasto z truskawkami - HIT NA UPAŁY (smakuje jak LODY)

Składniki:

-125 gram masła

-100 gram cukru

-250 gram mąki

-2 jajka

-500 ml śmietanki 36%

-100 gram cukru pudru

-250 gram truskawek

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

#Masło, cukier, mąkę oraz dwa jajka łączymy ze sobą a następnie wyrabiamy na jednolitą masę.

#Tak przygotowane ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

#Po upieczeniu ciasto kruszymy na drobne kawałki i dzielimy na dwie części. Pierwszą z partii ciasta wykładamy równo na całej powierzchni blaszki do pieczenia.

#Śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem do momentu powstania jednolitej, sztywnej masy.

#W międzyczasie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki truskawki. Truskawki dodajemy do bitej śmietany. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę, następnie całość posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem. Całość dokładnie wyrównujemy i ubijamy.

#Tak przygotowane ciasto wkładamy zamrażarki na około 3 godziny.

#4. Truskawkowa panna cotta
Składniki na masę panna cotta:

-350 ml śmietany 30%

-150 ml mleka 3,2%

-3 łyżki cukru

-1 laska wanilii

-4 płaskie łyżeczki żelatyny

Składniki na mus truskawkowy:

-600 g truskawek

-1 galaretka truskawkowa

-150 ml wrzącej wody

Składniki na bitą śmietanę:

-150 ml śmietany 30%

-2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo do dekoracji:

-truskawki

-kiwi

-jagody

-czekolada

#Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, cukier oraz jedną laskę wanilii.

#Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut (cały czas mieszając). Cztery płaskie łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością wrzątku i dokładnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do naszej. Pamiętajmy o usunięciu strąka wanilii.

#Całość odstawiamy do ostudzenia. Gdy już nasza masa przestygnie przelewamy ją do wcześniej przygotowanych pucharków (można ustawić je pionowo lub “pod skosem”) do połowy ich pojemności. Pucharki delikatnie przekładamy do lodówki do czasu stężenia masy.

#Truskawki myjemy, blendujemy oraz pozbywamy się z nich nasion.

#Jedno opakowanie galaretki rozrabiamy we wrzątku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru. Tak przygotowaną galaretkę przelewamy do naszego musu z truskawek. Mus przelewamy na już zastygniętą panna cottę i odstawiamy ponownie do całkowitego stężenia.

#W międzyczasie ubijamy 150 mililitrów śmietanki 30% z 2 łyżeczkami cukru pudru.

#Tak przygotowaną bitą śmietaną dekorujemy nasz deser. Dodajemy owoce oraz posypujemy startą czekoladą.

#Całość dodatkowo możemy posypać startą czekoladą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną