Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem

Malgorzata
Zapiekanki
05.07.2017 9:32
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem

Składniki: 250 g świeżego szpinaku 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 300 ml śmietanki 36% 100 g sera gorgonzola, posiekanego 50 g startego parmezanu sól, pieprz i gałka muszkatołowa Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. English version Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin (4-6 servings) Ingredients: 250 g of fresh spinach 1 kg potatoes, peeled and cut into very thin slices 200 g of smoked bacon, diced 3 cloves of garlic, minced 300 ml of oduble cream 100 g of gorgonzola cheese, chopped 50 g of grated Parmesan cheese salt, pepper and nutmeg to taste Preparation: W większym naczyniu do zapiekania wyłóż w równomiernej warstwie 1/4 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 szpinaku z boczkiem i powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu. Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem, lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem, wszystkie przepyszne! Preheat the oven to 200 °C. Place a large pan over medium heat, add bacon and cook, stirring form time to time, until browned. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Wyjmij z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym podawaj z ulubionym daniem głównym. In a large baking dish, add 1/4 potatoes in an even layer, spread 1/3 of the spinach mixture, and repeat process until the last potato layer is on top. Znalazłam ten przepis w jednej z gazet o tematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję 🙂 In a small saucepan, heat the cream, add gorgonzola cheese and cook stirring until it is completetly dissolved. Zalej całość śmietanką przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/zapiekanka-ziemniaczana-ze-szpinakiem-i-boczkiem-bacon-spinach-and-potato-gratin/