Quiche Lorraine z cebulką i chili.

Obiad
05.07.2017 8:51
Quiche Lorraine z cebulką i chili.

No to na tyle, zapraszam was na aromatyczny Kisz. Na ciasto 220 g mąki typ 500 lub 650 120 g schłodzonego masła 1 jajko szczypta soli 1 żółtko + 1 łyżka zimnej wody Na farsz 100 g wędzonego boczku 50 g sera cheddar 1 mała cebula Pałowa małej papryczki chili Jalapeno lub czerwonej pepperoni 3 jajka (L) 280 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu szczypta startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki czerwonej Wykonanie : Przygotowanie spodu i pieczenie wstępne : 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki . W związku z tym że jest to pierwsza wytrawna tarta na blogu i na pewno nie ostatnia chciałabym też poświęcić osobną część na to jak powinno wyglądać i smakować idealne ciasto kruche, ale myślę że we wpisie nakreślę jedynie najważniejsze aspekty a notkę i wskazówki przedstawię wam w osobnym poście. Dociskamy ciasto delikatnie i usuwamy nadmiar ciasta na krawędziach pozostawiając ok 1 cm zapasu gdyż ciasto zbiegnie się podczas pieczenia. Skąd by nie pochodził niemniej, nie więcej zawsze będzie to płaski placek zazwyczaj na kruchym cieście (czasem francuskim), zapiekany pod masą z jajek,śmietanki i sera. Ser kroimy na kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Kisz lorein) słowem wstępu wspomnę, że jest to specjalność rodem z francuskiej Lotaryngii, która niegdyś znajdowała się pod rządami Niemiec stąd też znawcy kuchni czasem określają placek jako specjał kuchni niemieckiej. Żółtko mieszamy z zimną wodą i tą mieszanką smarujemy całą powierzchnię tarty i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie by wasz placek delikatnie przestygł, ponieważ po pokrojeniu może zbytnio się kruszyć a nadzienie będzie wypływać. Cebulę wraz z boczkiem podsmażamy na suchej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Po schłodzeniu ciasta rozwałkujemy je na grubość ok 3 mm. Chili siekamy na drobne cząstki wraz z pestkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto powinno być rozwałkowane o 5 cm więcej niż ma wasza forma do tarty. 5. Nakłuwamy widelcem powierzchnię ciasta i przykrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy ceramiczne kulki do pieczenia lub całe ziarnka grochu. 2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2017/06/quiche-lorraine-z-cebulka-i-chili.html