Kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru)

Magdalena
Obiad
03.07.2017 19:45
Kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru)

Składniki: - 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka - 1 cebula - 5 pełnych łyżek ajvaru łagodnego – pasta warzywna papryka&bakłażan Podravka* - 1 łyżka przyprawy Vegeta do mięs Podravka - 3/4 szklanki wody - 1/3 szklanki przecieru pomidorowego Podravka - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej - oliwa z oliwek do smażenia - ulubione dodatki: ryż, ziemniaki, świeże pieczywo Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę/paseczki. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad dla całej rodziny – kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru). Gdy mięso już będzie miękkie w celu zagęszczenia sosu dodajemy 1/4 szklanki wody, w której dokładnie mieszamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Następnie dolewamy do mięsa 1/2 szklanki wody i 1/3 szklanki przecieru pomidorowego i dodajemy ajvaru do smaku (u mnie 1 czubata łyżka), mieszamy. Przekładamy do miski, obsypujemy 1 łyżą przyprawy Vegeta do mięs a następnie dodajemy 4 pełne łyżki łagodnego ajvaru, całość mieszamy aby przyprawy i ajvar dokładnie pokryły mięso. Moje rodzina była bardzo zadowolona i ten pyszny sos na pewno jeszcze nie raz będzie gościł na naszym stole. Tego typu sosy możecie podać zarówno z ryżem (moja propozycja), jak i tradycyjnie z ziemniakami, a nawet po prostu ze świeżym pieczywem. Następnie miskę z mięsem umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Tak przygotowane piersi z kurczaka są niezwykle aromatyczne, miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kurczak-w-paprykowo-pomidorowym-sosie-na-bazie-ajvaru/