Kiszona marchew

Jolanta
Przetwory
30.06.2017 7:43
Kiszona marchew

Kiszona marchew, składniki: 1 kg marchewki 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 l przegotowanej, ciepłej wody 2 czubate łyżki soli opcjonalnie: kawałek chrzanu lub jego liście i koper z baldachem Jak przygotować kiszoną marchew? Wystarczy kilka ciepłych dni, kroimy marchew w plasterki, zalewamy osoloną wodą i dodajemy przyprawy, ja ograniczam się do czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego, czasami dodaję chrzan i koper,. Kiszona marchew najlepsza w smaku jest po 5-7 dniach, jest jeszcze chrupiąca, pachnąca, słodka i delikatna w smaku. Długość kiszenia marchwi zależy od temperatury powietrza, u nas przeważnie zostaje zjedzona w tym czasie, ale gdy marchew jest ukiszona, zakręcamy słoiki i wstawiamy je do lodówki. Kiszone warzywa są zdrowe, dostarczają organizmowi potrzebne żywe kultury bakterii, kwas mlekowy, a także regulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie, czy podczas rekonwalestencji. Na wierzchu układamy obciążony wodą szklany pojemnik lub obciążony np. kamieniem talerzyk , aby marchewka była przykryta płynem, nie obicążona się popsuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/kiszona-marchew/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta