Chłodnik litewski nieco inaczej

Gabriela
Zupy
28.06.2017 16:08
Chłodnik litewski nieco inaczej

🙂 bardzo duży pęczek botwinki razem z buraczkami 3/4 szklanki posiekanego koperku pół szklanki posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 litr kefiru 200 ml jogurtu greckiego sól, pieprz jajka ugotowane na twardo (pół albo jedno do każdej porcji) Botwinkę dokładnie płuczemy. Z tego powodu musiałam zrezygnować z rzodkiewki i ogórków, a mogłam zwiększyć ilość koperku i szczypiorku. Dlatego też, postanowiłam stworzyć taką wersję tego jadła, która będzie zgodna z dietą na której obecnie przebywam. Zalewamy wodą (około 1 szklanki lub mniej, zależy od ilości botwinki). Do wystudzonej uduszonej botwinki dodajemy kefir i jogurt, szczypiorek, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Buraczki kroimy w drobną kostkę, a łodyżki i liście siekamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zycienaluzie.pl/chlodnik-litewski-nieco-inaczej/