Torciki bezowe z owocami lata

Desery
25.06.2017 12:49
Torciki bezowe z owocami lata

Pychotki! :) Składniki Bezy - 6 białek w temp. pokojowej - szczypta soli - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii Mikserem ubić białka ze szczyptą soli przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach, aż się rozpuści (trwa to ok. 10 min.). Niestety jednak jak na razie żadnym nie udało mi się zrobić zdjęcia, mam jednak dla Was przepis na mini-pavlovą. Beza - najlepszy sposób na wykorzystanie białek pozostałych po domowych lodach, które ze względu na nowy nabytek - maszynę do lodów - ostatnio u nas królują. Piec przez 1 godzinę 15 min., następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 min. Piekarnik nagrzać do 110 st. C. 2 duże blaszki (największe, które mieszczą się do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i ołówkiem narysować okręgi o śr. 10 cm (można obrysowywać szklankę). Ma to swoje zalety: nie trzeba nic kroić (czasem zgrabne przekrojenie bezy nie jest łatwe), a deserki prezentują się wykwintnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2017/06/torciki-bezowe-z-owocami-lata.html