Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - REWELACJA! <3

Helka
Obiad
22.06.2017 12:22
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - REWELACJA! <3

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – to kotleciki podobne do tych, które już kiedyś się pojawiły na blogu, ale były z dodatkiem brokułów (zobacz przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu) – obie wersję smakują wyśmienicie i sprawdzą się np. jako piątkowy obiad ;) Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżeczka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 mały kalafior (ok. 450g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia kotletów 40g parmezanu oliwa z oliwek lub olej do smażenia 1 Kolejno dorzucić kaszę jaglaną, wbić jajko, dodać dwie czubate łyżki bułki tartej, parmezan starty na tarce o małych oczkach, zioła prowansalskie, a na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jeśli uważamy, że kasza nie jest dość słona). Do zrobienia kotletów kasza nie musi być ugotowana na sypko, więc można ją pogotować 2-3 minuty dłużej, a pod koniec gotowania można ją kilka razy przemieszać, by potem łatwiej lepiło się kotleciki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (lub olej), smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Z powstałej masy uformować ok. 16 małych kotlecików (najlepiej do tego celu lekko zmoczyć ręce, by kotleciki łatwiej się formowały i nie lepiły), lekko spłaszczyć, a następnie każdy obtoczyć w bułce tartej. Opcjonalnie można dać również trochę posiekanego koperku lub po prostu na koniec oprószyć koperkiem już gotowe, usmażone kotleciki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/06/21/kotlety-z-kalafiora-i-kaszy-jaglanej/