Udka z kurczaka zapiekane z ryżem i marchewką

Ewelina
Obiad
18.03.2014 22:03
Udka z kurczaka zapiekane z ryżem i marchewką

Przepis

SKŁADNIKI :

4 ćwiartki z kurczaka

3 łyżki oliwy

2 łyżki papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżka curry indyjskiego

1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą

1/2 łyżki soli

200 ml śmietany 30%

100 ml mleka

700 g marchewki

300 ml bulionu

2 cebule

150 g pora

2 główki czosnku (około 40 gram)

400 g ryżu parboiled

6 łyżki oleju

sól, pieprz

Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć oliwą i obsypać solą, pieprzem młotkowanym, curry i paprykami. Zalać mlekiem i śmietaną. Przemieszać. Odstawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie wrzucić ryż, podprażyć na małym ogniu, aż będzie przezroczysty, uważać by nie przypalić, podlać marynatą z mięsa i bulionem i dusić 10 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Pora obrać z wierzchnich liści i pokroić w krążki.

Na patelni roztopić 2 łyżki oleju, wrzucić marchewkę i pora i podsmażyć często mieszając przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.

Czosnek podzielić na ząbki i obrać.

Duże naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką. na spód wyłożyć połowę ryżu, następnie, połowę marchewki z porem, resztę ryżu i resztę marchewki z porem.

Patelnię dobrze rozgrzać z 2 łyżkami oleju, włożyć udka i podsmażyć z obu stron po 2 minuty, dorzucić czosnek i przytrzymać chwilkę na gazie. Udka tak przygotowane wykładamy na ostatnią warstwę marchewki i pora, zalewamy powstałym sosem i wykładamy czosnek.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku pod przykryciem przez 45 minut, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez 15 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną