Grysikowiec z musem truskawkowym i lekką jogurtową pianką

Ewa
Ciasta
14.06.2017 8:10
Grysikowiec z musem truskawkowym i lekką jogurtową pianką

1 łyżka cukru Masa truskawkowa: 700-750 g truskawek 350 ml + 100 ml wody 100 g cukru 90 g mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa: 700 ml jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 4 łyżki musu truskawkowego (odłożone z masy truskawkowej) 4 łyżki cukru pudru 20 g żelatyny 70 ml wody Dodatkowo: 250 g herbatników Herbatniki wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Cztery łyżki musu odkładamy, a resztę razem z cukrem oraz 350 ml wody doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy żelatynę i ponownie krótko miksujemy (wcześniej do żelatyny można dodać łyżkę masy i wymieszać dokładnie). Gorącą masę truskawkową wylewamy na herbatniki i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Mieszankę tą wlewamy na gotujący się mus i energicznie mieszamy, aż do powstania masy, konsystencją przypominającej kisiel. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, aż do połączenia składników (rozpuszczenia cukru, roztopienia masła). Do większego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz nutellę. Lato to oczywiście mus owocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/06/14/grysikowiec-z-musem-truskawkowym-i-lekka-pianka-bez-pieczenia/