Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową)

Magdalena
Ciasta
12.06.2017 23:29
Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową)

Składniki: (na keksówkę) 125 g masła 100 g czekolady* 220 g konfitury pomarańczowej Eterno (w oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła) *u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno). Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem, dodajemy połamaną czekoladę. Całość krótko mieszamy do połączenia składników, następnie dodajemy stopniowo mąkę, mieszając tylko do połączenia składników. Jeszcze chwilę podgrzewamy, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 50-55 minut).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-czekoladowe-wg-nigelli-z-konfitura-pomaranczowa/