Delikatnie cytrynowa babka

Magdalena
Ciasta
08.06.2017 23:35
Delikatnie cytrynowa babka

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy 15 g 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 175 g masła lub margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka cukru Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części cytryny) oraz 2 łyżki soku z cytryny. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Upiekłam ją, aby osłodzić domownikom (i sobie) dni zmagania się z chorobą. Choć zmęczenie doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy całość kuchenną trzepaczką. Znikają u mnie w domu bardzo szybko i faktycznie zostają po nich jedynie słodkie okruszki 😉 Dziś mam dla Was przepis na wspaniałą delikatnie cytrynową babkę. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/delikatnie-cytrynowa-babka-szybkie-latwe-i-bardzo-puszyste-ciasto-dla-kazdego/