Pełnoziarnista Tarta z Mango i Nie Tylko

Joanna
Desery
03.06.2017 5:30
Pełnoziarnista Tarta z Mango i Nie Tylko

Odrobina soli 2 łyżeczki cukru około 2 łyżki zimnej wody + Ser ricotta wymieszany z co najmniej 1 łyżeczką cukru + Piana ubita z trzech białek + 2 łyżeczki cukru + 2- 3 owoce mango ( lub inne sezonowe owoce ) + Lekko podpiekamy przez około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni celciusza. Na lekko upieczony spód nakładamy ser ricotta, ubitą piane z białek i pokrojone mango. Większość z nas czeka z utęsknieniem na moment kiedy w atmosferze blasku słońca i gorącego powietrza może delektować się przepysznym deserem ze świeżych owoców. Kolor ich ma również znaczenie, gdyż większość z nas zwraca uwagę nie tylko na sam smak czy wartości odżywcze dania, ale także i na kolorystykę. Pod mango i na spodzie kruchego ciasta usytułowana jest delikatna i puchowa pierzynka z sera ricotta i ubitych białek. Przepis na Pełnoziarnisty Tarte z Mango 1 ¼ filiżanki mąki pełnoziarnistej 113 gram zimnego masła ( pokrojonego na małe kawałki) W mango bowiem znajdziemy beta karoten – prekursor do witaminy A, kwas askorbinowy – witaminę wzmacniającą układ odpornościowy i błonnik – który wspomaga pracę naszego układu trawiennego. Pięknie udekorowany potrafi cieszyć też oczy, a składniki w nim zawarte pokrzepiają też ciało – Jedzony z umiarem i sporadycznie to uczta dla podniebienia i gwarancja zachowania zdrowia. Wapń jest niezwykle drogocennym minerałem, bowiem pomaga on przewodzić impulsy nerwowe, jest niezbędny do krzepnięcia krwi i bierze czynny udział w wydzielaniu hormonu insuliny i niektórych enzymów. Tarty smakują najlepiej gdy są spożywane w towarzystwie aromatycznej kawy, ulubionej ziołowej herbaty czy nalewki; w gronie znajomych albo solo przy subtelnie tańczących dźwiękach muzyki. Uzyskane ciasto zostawiamy w lodówce na około 30 minut do 2 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/06/03/pelnoziarnista-tarta-z-mango-i-nie-tylko/