Tort Red Velvet

Justyna
Desery
01.06.2017 15:06
Tort Red Velvet

:) Składniki: Biszkopt: - 7 jaj w temp. pokojowej - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru - odrobina czerwonego barwnika Krem: - 500ml śmietanki 36% - 375g mascarpone - 375g serka Twój Smak lub Philadelphia - 1 szklanka cukru pudru - skórka otarta z połowy cytryny - pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego Pozostałe: - około 300g posiekanych orzechów arachidowych Przygotowanie: Biszkopt: - Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Krem: - Śmietankę na wysokich obrotach miksera, ubijamy na sztywno, dodając następnie po 2 łyżki cukru pudru, aż do jego całego wykorzystania. - Za pomocą szpatułki łączymy ze sobą delikatnie ubitą kremówkę z serkami, dodając na tym etapie ekstrakt i skórkę cytrynową. Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową. Idealnie :) Tort ozdobić możecie według własnych upodobań, ja z racji tego, iż był przewożony w bardzo wysokich temperaturach, użyłam do ozdoby jedynie orzeszków Dwiema częściami przekładamy tort, a dwiema pozostałymi obkładamy boki i górę tortu, zostawiając odrobinę jeśli chcecie zrobić różyczki widoczne na zdjęciu. W drugiej misce łączymy ze sobą obydwa rodzaje serka, miksując je przez kilka sekund, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku, pamiętając by każde kolejne dodawać po dokładnym wymieszaniu się poprzedniego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/tort-red-velvet/