Placki z Cukinii

Joanna
Śniadania
01.06.2017 3:41
Placki z Cukinii

Chemiczna struktura steroli jest podobna do cholesterolu, dlatego sterole mogą przyczyniać się do zmniejszonej absorbcje cholesterolu; co w konsekwencji redukuje poziom złego cholesterolu LDL; ( Agencja Żywności i Leków (FDA) podkreśla, że dieta niska w nasycone kwasy tłuszczowe I cholesterol zawierająca 1.3 grama ( lub więcej ) steroli, lub 3.4 grama ( lub więcej) stanoli podzielonych I spożywanych w dwóch porcjach w ciągu dnia może zmniejszać ryzyko zachorowalności na choroby serca). Sterole i stanole roślinne możemy znaleźć w: * olejach roślinnych: takich jak olej sezamowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy * orzechach: pekan , włoskich, ziemnych, migdałowych i nerkowcach * kiełkach pszenicy * otrębach pszennych * a także i margarynach które są wzbogacone w tą substancję. Placki możemy smażyć na patelni z małą ilością oleju lub w nagrzanym piekarniku do 200 stopni celciusza ( z jednej strony pieczemy przez około 16 minut, następnie przewracamy placki i pieczemy dodatkowe 10 minut ). Roślinne sterole nie są potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu, jednak gdy są one obecne w produktach spożywczych wtedy taki produkt może być określany jako nutraceutyk. Następnie całość przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, pestki słonecznikowe, sól, pieprz cayenne, jajko i odrobinę mąki kukurydzianej lub pszennej. Sól Pieprz cayenne 1 jajko Odrobina mąki kukurydzianej lub dowolnej innej mąki Za pomocą food procesora ścieramy cukinie i cebulę. Spożywanie produktów bogatych w sterole i stanole może mieć dodatkowe wartości terapeutyczne. Placki z cukinii idealny pomysł na zdrowe śniadanie, lunch lub kolacje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/05/19/placki-z-cukinii/