Calzone z kurczakiem i pieczarkami

Monika
Obiad
26.05.2017 22:31
Calzone z kurczakiem i pieczarkami

składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól,pieprz sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta oraz 1 jajko do posmarowania sezam do posypania Na środku posmarować sosem pomidorowym lub ajwarem ( smarujemy tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Zrobiłam duże pierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, ja swoje podałam z sosem czosnkowym. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto się klei podsypać trochę mąką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 20 minut, funkcja góra-dół. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść, podzielić na 6 w miarę równych części. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/05/calzone-z-kurczakiem-i-pieczarkami.html