Ryba Zapiekana Pod Ziemniaczanym Puree

Krzysztof
Zapiekanki
14.03.2014 7:51
Ryba Zapiekana Pod Ziemniaczanym Puree

Przepis

Składniki:

2 szklanki mleka,

0,5 cebuli,

2 listki laurowe,

8 ziaren pieprzu,

6 filetów rybnych (po 170g każdy),

2 kg ziemniaków,

1 żółtko,

1,5 szklanki startego żółtego sera (idealny byłby parmezan),

0,75 szklanki śmietany 18%,

60 g masła,

0,25 szklanki mąki ziemniaczanej,

pęczek grubo pokrojonej natki pietruszki.

Wykonanie:

Mleko przelać do średniej wielkości garnka, dodać cebulę, liście laurowe i pieprz. Mleko zagotować. Do tak przygotowanego mleka dodać rybę i gotować pod przykryciem ok 5 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu ryby przełożyć ją na ręcznik kuchenny i odsączyć z nadmiaru mleka. Tak obgotowaną rybą wyłożyć naczynie żaroodporne.

Mleko przelać przez sitko do innego naczynia. Zawartość sitka wyrzucić.

Obrane ziemniaki obgotować w minimalnej ilości wody. Gdy będą miękkie odlać wodę i dodać połowę masła ser żółty, 1/4szklanki śmietanki i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść na puree. Garnek przykryć by ziemniaki nie wysychały.

Resztę masła rozpuścić w garnku i stopniowo dodawać mąkę i cały czas mieszać. Gdy zasmażaka będzie gotowa dolewać powoli śmietanę i wcześniej odlany wywar mięsno rybny. Zasmażkę cały czas mieszać na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji śmietany. Na koniec dodać pietruszkę.

Wyłożoną rybę w naczyniu żaroodpornym polać sosem a następnie obłożyć ją ziemniaczanym puree. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż się ziemniaki zarumienią.

SMACZNEGO:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną