TUŃCZYK W PUSZCZE – Czy warto go kupować?

Krzysztof
Kulinaria
22.05.2017 17:13
TUŃCZYK W PUSZCZE – Czy warto go kupować?

Tuńczyk jest bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy A, B, D, białko, fosfor, wapń, żelazo i potas.

Zdecydowanie warto go spożywać, ale niestety kupując tuńczyka w puszce sytuacja wygląda nieco inaczej.

Zdjęcie TUŃCZYK W PUSZCZE – Czy warto go kupować? #1
fot. shutterstock

Często jest tak, że do puszek trafiają ryby które w innej formie by się nie sprzedały.

Ich pochodzenie często pozostawia wiele do życzenia - pochodzą z zanieczyszczonych wód.

Jedząc tuńczyka z zanieczyszczonych akwenów zjadamy również szkodliwe dla naszego zdrowia pierwiastki takie jak np. rtęć, a także inne szkodliwe substancje jak dioksyny który mogą przyczynić się do powstawania nowotworów.

Ryba z puszki ma bardzo długi termin przydatności więc znajdziemy w nim konserwanty.

Najczęściej jest to sól ponieważ jest najtańsza, dlatego też nie zaleca się spożywania tych ryb osobom z nadciśnieniem i chorobami serca.

Zdjęcie TUŃCZYK W PUSZCZE – Czy warto go kupować? #2
fot. shutterstock

Pamiętajcie, żeby zawsze sprawdzać skład na etykietach.

Decydując się na tuńczyka w puszcze raczej wybierz tego w kawałkach, a nie rozdrobnionego, a także lepszy będzie tuńczyk w sosie własnym niż w oleju.

Jeżeli macie możliwości to o wiele lepiej jest kupić świeżego tuńczyka z certyfikatem MSC.

Zdjęcie TUŃCZYK W PUSZCZE – Czy warto go kupować? #3
fot. shutterstock
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną