Calzone - włoski pieróg

Ewelina
13.03.2014 12:06
Calzone - włoski pieróg

Przepis

Calzone - włoski pieróg z nadzieniem - SKŁADNIKI:

Ciasto:

450 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki drożdży suchych (8 g)

2 łyżki oliwy z oliwek

250 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

4 łyżki oliwy extra vergine

2 cebule, drobno pokrojone

2 ząbki czosnku, posiekane

220 g pieczarek, pokrojonych

220 g szynki, pokrojonej

2 łyżki posiekanego oregano

sól i pieprz do smaku

4 łyżki gęstego sosu pomidorowego

220 g świeżego parmezanu

jajko roztrzepane do posmarowania

Calzone - włoski pieróg z nadzieniem - PRZYGOTOWANIE:

Nadzienie: Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę i czosnek, podsmażam do miękkości (trwa to około 8 minut) . Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, smażę kolejne kilka minut. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję pokrojoną szynkę, oregano i przyprawy. Odstawiam.

Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, dodaję drożdże. Robię w środku dołek, wlewam mleko i oliwę. Wyrabiam ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Formuję kulę, natłuszczam, umieszczam w naczyniu i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiam, dzielę na 4 części. Każdą z nich rozpłaszczam na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła smaruję sosem pomidorowym, nakładam nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypuję startym serem. Brzegi smaruję wodą, składam w połowie, formuję pieroga. Brzegi dobrze sklejam. Pierogi układam na blasze. Smaruję roztrzepanym jajkiem.

Piekę w piekarniku w temp. 200ºC około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podaję na ciepło.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną