Pierogi z mięsem

Jacek
Obiad
13.05.2017 18:05
Pierogi z mięsem

150-200 g włoszczyzny1 bułka kajzerka1 duża cebula lub 2 mniejsze1 łyżka oleju3 listki laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól i pieprz do smakuewentualnie czosnek, majeranek, papryka słodka do doprawienia farszuMąkę i sól wsypać do miski, dodać olej/masło, zaparzyć wrzątkiem, dodać żółtko i wyrobić na gładkie ciasto (ręcznie ok.10 minut). Część ciasta rozwałkować na grubość 1 - 2 mm, wykrawać z niego kółka, np. szklanką .Na każde kółko położyć 2 łyżeczki farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Kilka przepisów na pierogi zamieściłem już wcześniej, były u mnie na blogu:oraz słowackie pierogi z bryndzą (bryndzové pirohy) 1 kg mięsa mieszanegotym razem użyłem:- 500 g mięsa bez kości z udek kurczaka- 350 g szpondra wołowego- 150 g wieprzowiny bez kościok. Tym razem przepis na pierogi z wersji z mięsem. Podawać na gorąco, prosto z wody z podsmażoną słoniną, boczkiem lub cebulką. Pierogi gotować powoli, na małym ogniu w osolonej wodzie, ok 3-4 minuty od wypłynięcia. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodać trochę wywaru z gotowania mięsa i dokładnie wmieszać w farsz. Ciasto na pierogi: Farsz: Jeden z hitów naszej tradycyjnej kuchni polskiej - pierogi. Resztę cebuli pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać do zmielonego mięsa, wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2017/05/pierogi-z-miesem.html

Przepisy na domowy ser i chleb

Jacek