Tort urodzinowe z m&ms'ów

Mateusz
Ciasta
08.05.2017 14:03
Tort urodzinowe z m&ms'ów

Ciasto czekoladowe: -> 60g gorzkiej czekolady [ zachowajmy chociaż trochę pozoru zdrowego żywienia] -> 100ml mleka 1.5% -> 100g masła -> 100-150g cukru [ można wymienić na miód – polecam!] -> 2 jajka -> 100 ml jogurtu naturalnego/greckiego -> 200g mąki -> 25g kakao -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> Klej do cukierków -> 100g oleju kokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżeczka żelatyny -> 2 łyżki cukru Dekoracja: -> Największa paczka m&ms’ów -> Wafelki w czekoladzie (500g) Wykonanie: Krok 1 – ciasto czekoladowe Sól -> ½ łyżeczka sody oczyszczonej Krem mascarpone: -> 400ml śmietany kremówki -> 250g mascarpone -> 1 łyżka cukru pudru -> ½ puszki brzoskwiń 3 długie wykałaczki skleić czekoladą i pojedynczo nanieść na nie cukierki ( pozostawiając z obu stron miejsce wolne na 1) wbicie jej do ciasta 2) zawieszenie papierka po cukierkach). 3 długie wykałaczki skleić czekoladą i pojedynczo nanieść na nie cukierki ( pozostawiając z obu stron miejsce wolne na 1) wbicie jej do ciasta 2) zawieszenie papierka po cukierkach). Na wierzch wylewamy masę oraz wysypujemy pozostałe cukierki, które należy rozprowadzić po całej powierzchni oraz na boku pozbawionym ciastek. Na wierzch wylewamy masę oraz wysypujemy pozostałe cukierki, które należy rozprowadzić po całej powierzchni oraz na boku pozbawionym ciastek. Sezon rozpoczynają moja wspaniała dziewczyna – 4.05, w związku z tym postanowiłem zmierzyć się po raz pierwszy z przygotowaniem tortu z prawdziwego zdarzenia. Krok 3 – poncz Mieszamy ze sobą sok z brzoskwiń, kilka łyżek wody oraz opcjonalnie alkohol [w zależności od preferencji oraz grupy docelowej]. Na nią kolejny kawałek ciasta – poncz – frużelina – masa – ciasto. Cały tort należy otoczyć wstążką związać lekko ( dzięki czemu wszystko mocno się ze sobą połączy) i przekładamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Cały tort należy otoczyć wstążką związać lekko ( dzięki czemu wszystko mocno się ze sobą połączy) i przekładamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Krok 6 – składanie Na tacy układamy 1 kawałek ciasta, nasączamy ponczem brzoskwiniowym, kolejno smarujemy przestudzoną frużeliną malinową i wykładamy ½ masy. Każdy wafelek z osobna należy posmarować z jednej strony klejem do cukierków i przyklejać do brzegów ciasta. Każdy wafelek z osobna należy posmarować z jednej strony klejem do cukierków i przyklejać do brzegów ciasta. W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda oraz sól), następnie zalewamy wcześniej przygotowaną masą. W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda oraz sól), następnie zalewamy wcześniej przygotowaną masą. Krok 5 – klej do cukierków W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Po zakończeniu wyłączamy piec i przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut. Po zakończeniu wyłączamy piec i przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut. Jego skład zdecydowanie nie wkomponuje się w koncepcje bloga, tona czekolady, jeszcze więcej kalorii, ale raz w roku… Mrożone maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru oraz ciepłej wody z rozpuszczoną żelatyną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/2017/05/tort-z-m.html