PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA

Magdalena
Obiad
06.05.2017 1:46
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA

Składniki: Placki: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki płatków owsianych - natka pietruszki - 1/2 łyżeczki soli - olej do smażenia Gulasz: - 2-3 cebule - 1 papryka - 2 marchewki - 500 g piersi z indyka - sól, pieprz - papryka słodka mielona - papryka chili - olej do smażenia - 1 - 1,5 szklanka wody lub bulionu Wykonanie: Gulasz: Cebule obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Moje placki trochę urozmaiciłam, dodając do nich płatki owsiane oraz natkę pietruszki, a ziemniaki starłam na tarce o grubych oczkach, dzięki temu wyszły naprawdę chrupiące. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Podałam je z delikatnym gulaszem z indyka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/05/placki-ziemniaczane-z-gulaszem-z-indyka.html