Ciasto bananowe

Patrycja
Ciasta
30.04.2017 11:22
Ciasto bananowe

Składniki (blaszka 30/23cm): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 10 łyżek, cukier waniliowy 2 łyżki, mąka pszenna 5 łyżek, mąka ziemniaczana 5 łyżek, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, masa: banan 3 szt, masło 200 g, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, dodatkowo: banan 3 szt, galaretka wiśniowa 2 opakowania: Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody, gdy galaretki zaczną tężeć to na masie układamy plasterki bananów i delikatnie polewamy je galaretką. Skórkę, która powstała podczas pieczenia delikatnie usuwamy palcami, możemy nią użyć do zaklejenia boków blaszki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, do suchego patyczka. Do masła dodajemy stopniowo po łyżce bananów oraz tężejącą galaretkę. W oddzielnej misce przesiewamy mąki i proszek do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/04/ciasto-bananowe.html