Ciasto pleśniak

Krzysztof
Przepisy
11.03.2014 20:02
Ciasto pleśniak

Przepis

Składniki:

Ciasto:

450 g mąki tortowej

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g pokrojonego w kostkę zimnego masła

4 żółtka

2 łyżki lodowatej wody

szczypta soli

Piana z białek:

4 białka

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

Dodatkowo:

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)

2 łyżki gorzkiego kakao

Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli oraz pozostałe składniki ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie i podzielić na 3 części. Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść. Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę (31x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy. Lekko wylepić ciastem spód. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Rozsmarować na ciemnym cieście. Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną