Ciasto w kratkę

Krzysztof
Dekoracje
11.03.2014 8:36
Ciasto w kratkę

Przepis

Składniki ciasta:

3/4 kostki masła (150 g)

3/4 szklanki cukru

3 jajka lekko rozbite

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki zmielonych migdałów

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

odrobina czerwonego barwnika spożywczego

400 g marcepana

1/2 kubka dżemu morelowego ( u mnie malinowy - D.)

2 łyżki brandy

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dwie równej wielkości formy o wymiarach około 15x25cm* wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia mieszamy razem.

Masło i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka za każdym razem dokładnie ubijając masę. W dalszej kolejności dodajemy ekstrakt, a następnie mieszając delikatnie mikserem na zwolnionych obrotach lub łyżką mąkę z migdałami i proszkiem. Gotowe ciasto dzielimy na dwie idealnie równe części. Ja nie mogąc się zdecydować jak to zrobić w końcu rozważyłam masę. Jasną masą wykładamy pierwszą blaszkę. Do drugiej części dodajemy barwnik spożywczy w takiej ilości, żeby zabarwić ją na różowo i rozsmarowujemy ją na drugiej blaszce w identyczny sposób jak ciasto jasne. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formach jeszcze przez około 10 minut, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Jasne ciasto przekrawamy na 3 równej szerokości paski** Identycznie robimy z ciastem różowym. Wyrównujemy brzegi. Paski powinny być idealnie równe.

W małym rondlu podgrzewamy dżem razem z brandy.

Pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu rozwałkowujemy marcepan nadając mu kształt o rozmiarach długość ciasta x 4 szerokości ciasta.

Bierzemy pierwszy pasek ciasta, smarujemy go dokładnie rozpuszczonym dżemem i układamy na marcepanie. Bierzemy kolejny pasek ciasta (innego koloru), smarujemy go dżemem i dociskamy do paska numer jeden. Pozostałe paski układamy tak, aby powstała szachownica, którą będziemy mogli owinąć marcepanem. Paski za każdym razem smarujemy dżemem ze wszystkich stron, również od zewnętrznej, żeby marcepan miał się do czego przykleić. Marcepan po dokładnym owinięciu ciasta dowolnie ozdabiamy rysując na nim wzory.

Ciasto można przechowywać przez kilka dni. Moim zdaniem najlepsze jest od drugiego dnia, kiedy lekko nawilgnie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną