Najlepszy dodatek do rosołu !!!

Pati
Obiad
26.04.2017 13:10
Najlepszy dodatek do rosołu !!!

I na pewno sięgnę po nią jeszcze raz 😉 Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki: Ciastko: - 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania - około 250 ml ciepłego mleka - 3 łyżki stopionego masła - 2 jajka - 30 g świeżych drożdży - łyżka cukru - szczypta soli Farsz: - około 350 g ugotowanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe, zwarzone po zmieleniu) - 1 jajko - 4 łyżki ćwikły z chrzanem (ja użyłam Jamar) - ulubione przyprawy (u mnie czosnek i majeranek) - pieprz - sól Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Kilka tygodni temu, jeszcze przed świętami, chwaliłam się, że dostałam od paczkę od firmy Jamar 🙂 Z octu jabłkowego i kukurydzy przygotowałam sałatkę z kurczakiem w płatkach kukurydzianych. Jednak ćwikła z chrzanem z firmy Jamar bardzo miło mnie zaskoczyła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno z góry jak i z dołu). Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Podajemy je jako samodzielne danie lub, tak jak ja, jako dodatek do rosołu lub barszczu czerwonego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/miesa/drob/paszteciki-drozdzowe-z-miesem-i-cwikla-test-produktow-firmy-jamar/
PatiGotuje

PatiGotuje

Pati