Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

Przekąski
24.04.2017 13:50
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

Podzielić na 8 równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawałka zrobić kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie (np. łyżką), nałożyć nadzienie. Podzielić na 8 równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawałka zrobić kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie (np. łyżką), nałożyć nadzienie. Ciasto Ciasto - 200 ml mleka - 50 g masła - 400 g mąki pszennej - opakowanie suszonych drożdży (7 g) - 60 g cukru - płaska łyżka cukru waniliowego - szczypta soli - jajko, średniej wielkości Nadzienie - 300 g wiśni, wydrylowanych (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych) - 3 łyżki cukru - 3 łyżki budyniu waniliowego Kruszonka - 50 g masła - 50 g cukru - 60-70 g mąki pszennej - 2 łyżki wiórków kokosowych Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Dodać pozostałe składniki na ciasto i ciepłe (nie gorące!) mleko z tłuszczem Wyrabiać mikserem lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Ciasto wyjąć z miski, chwilę zagnieść na stolnicy oprószonej mąkę. Smacznego! Ciasto wyjąć z miski, chwilę zagnieść na stolnicy oprószonej mąkę. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki (8 bułek) Posmarować białkiem, posypać kruszonką i zostawić do napuszenia na 20 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2015/03/drozdzowki-z-wisniami-i-kruszonka.html