Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną

Malgorzata
Desery
24.04.2017 9:29
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną

1 1/4 cup hazelnuts or walnuts, toasted and grinded 2 1/3 cup flour 1/2 teaspoon baking powder 2 teaspoons ground cinnamon 1 1/4 teaspoon ground nutmeg 1/2 cup caster sugar 3 large egg yolks 230 g cold butter, cut into cubes 1 teaspoon vanilla extract Ingredients for the filling: 2 kg of apples, peeled and cut into thick slices juice of 1 lemon 1 teaspoon ground cinnamon 40 g of butter 1/4 cup brown sugar 1 tablespoon potato starch 1/2 cup dried cranberries Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonych żurawin Przeglądając ją wpadł mi w oko przepis na szarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. The rest of the ingredients: 2 tablespoons breadcrumbs or ground nuts 3 egg whites 100 g caster sugar Preparation: In the bowl of a mixer place nuts, flour, baking powder, spices, caster sugar and mix. Wiosenne owoce sezonowe jeszcze przed nami, dlatego dziś proponuję klasykę, która generalnie sprawdza się cały rok 🙂 Jakiś czas temu do którejś z gazet o tematyce kulinarnej były dołączane małe książeczki z przepisami Doroty Świątkowskiej z bloga Moje wypieki. Musiałam niestety zamienić orzeszki laskowe na orzechy włoskie, gdyż na te pierwsze mam alergię, jednak nie wpłynęło to na smak ciasta więc można używać ich zamiennie. Wyłóż połowę schłodzonego kruchego ciasta na spód, ugniatając je palcami, posyp 2 łyżkami bułki tartej i wyłóż na to jabłka. Reszta składników: 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Przygotowanie: W misce miksera umieść orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksuj. Ubij białka na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru i wyłóż ją na przygotowane jabłka. Wymieszaj 2 – 3 łyżki soku z patelni ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do jabłek i wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Mix 2 – 3 tablespoons of juice from the pan with potato starch, add to pan, stir and set aside to cool. Wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm. Place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it if You like, sprinkle with 2 tablespoons of bread crumbs and spread prepared apples. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta kruchego. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem. Prepare square 23 x 33 cm or round 25 cm baking pan, grease with butter or line with baking paper.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/orzechowa-szarlotka-z-pianka-i-zurawina-walnut-apple-pie-with-meringue-and-carnberries/