zapiekanka pasterska

Ewa
Zapiekanki
24.04.2017 7:10
zapiekanka pasterska

4 średnie marchewki 1 większa cebula 0,5 puszki groszku konserwowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów w sosie własnym 3 ząbki czosnku sól, czarny pieprz dodatkowo: 150 gramów sera żółtego (miałam edamski) Mięso przesmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojoną w małą kostkę marchewką. UWAGA: Jeśli zdecydujemy się na wyłożenie ziemniaków w formie jednolitej warstwy, możemy do nich dodać 2 - 3 łyżki mleka, masa zrobi się rzadsza i będzie łatwiejsza do uformowania. Jeśli zdecydujemy się na dodanie pomidorów w puszce, wody nie dolewamy, mięso dusi się w soku pomidorowym do odparowania. W wersji de luxe możemy na wierzch zapiekanki wyłożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. masa ziemniaczana: 800 gramów ziemniaków 3 łyżki masła sól, przyprawa do ziemniaków mięsny farsz: 1 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) Następnie zalać 1 szklanką wody, dodać sól i pieprz, gotować bez przykrycia na małym ogniu, mieszając do odparowania sosu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy zapiekankę i zapiekamy bez przykrycia przez około 25 - 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2017/04/zapiekanka-pasterska-wg-ewy.html