Tofucznica z pieczarkami

Małgorzata
Śniadania
23.04.2017 14:01
Tofucznica z pieczarkami

Składniki: na 2 porcje - 1 kostka tofu naturalnego (180 g) - ⅓-½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak - 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g) - ¼-⅓ łyżeczki kurkumy - 1 mała cebula (50 g) - około 6 średnich pieczarek (120 g) - 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) - posiekany szczypiorek albo natka pietruszki albo kiełki - szczypta świeżo zmielonego pieprzu Wykonanie: - Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z solą, płatkami drożdżowymi i kurkumą. Tofucznica z pieczarkami Lubię eksperymentować z kuchnią wegańską, stąd na blogu już drugi przepis na wegańską jajecznicę czyli tofucznicę – tym razem z pieczarkami No cóż, po prostu wydaje mi się, że jajecznica jest zbyt prozaicznym daniem, by podawać na nią przepis, a ponadto ja zwyczajnie za jajecznicą nie przepadam, a z kolei tofucznica świetnie wstrzeliła się w mój gust ?. Żeby zrobić takie oszustwo, niezbędna jest czarna sól, zwana też jajeczną albo Kala Namak, płatki drożdżowe (radzę ich nie pomijać, choć i bez nich się uda), tofu – jak sama nazwa wskazuje – oraz kurkuma odpowiedzialna za nadanie odpowiedniego koloru. Poza tym tofucznica jest dużo ciekawsza dla mojego wewnętrznego kulinarnego odkrywcy, bo w końcu zrobienie czegoś, co smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina jajecznicę, ale jajek nie zawiera, to jest coś! A jak już się kupi, to trzeba wykorzystywać, stąd od czasu do czasu pojawiają się one w moich przepisach ?.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malgorzatarusek.pl/tofucznica-z-pieczarkami/
Małgorzata Rusek - dietetyk z pasją

Małgorzata Rusek - dietetyk z pasją

Małgorzata

instagram

facebook