Wielkanoc ma zapach kawy

Wielkanoc ma zapach kawy
18Kwi

Wiosenna pogoda, świąteczny nastrój i rodzinna atmosfera - Wielkanoc to wyjątkowy czas, także pod względem kulinarnym. By dodatkowo go umilić, warto wypełnić dom głębokim aromatem kawy. Tym bardziej, że jej ziarna wykorzystać możemy nie tylko zaparzając filiżankę ulubionego, pobudzającego trunku, ale również jako składnik deserów lub pachnący artykuł dekoracyjny.

Chwila wytchnienia przy filiżance aromatycznego espresso podczas świątecznych przygotowań przyda się każdemu. Jak się jednak okazuje, kawa jest bardzo uniwersalnym produktem, który możemy wykorzystać na wiele, również niebanalnych sposobów.

Zdjęcie Wielkanoc ma zapach kawy #1

Świąteczne słodkości w kawowym wydaniu

Wielkanocne wypieki to nieodłączny element świętowania w niemal każdym domu. Jeśli chcemy wnieść odrobinę kreatywności i powiew świeżości na stół zastawiony tradycyjnymi ciastami, warto przygotować desery wzbogacone wykwintnym smakiem i aromatem mocno palonych ziaren. Jedną z propozycji może być wykończony kawową kuwerturą sernik, którego spód stanowią nasączone espresso herbatniki. Innym, równie pysznym deserem jest uwielbiane w Polsce, włoskie tiramisu. Nasączony kawą oraz likierem migdałowym biszkopt, przykryty kremową warstwą serka mascarpone to obowiązkowa baza, występująca we wszystkich wariantach tego specjału. Na co zwrócić uwagę, przygotowując tę propozycję? Sekret jej smaku tkwi przede wszystkim w mocnej i aromatycznej kawie. Takimi właściwościami wyróżnia się np. klasyczna kawa zaparzona w kafetierze ze świeżo zmielonych ziaren. – Do przygotowania tiramisu warto użyć kawy palonej na kolor czekolady mlecznej. Tak wyprażone ziarna są pozbawione kwasowości - jej miejsce zastępuje słodkawa, czekoladowa nuta – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Tego typu mieszanki są idealną bazą przy tworzeniu większości napojów oraz deserów z wykorzystaniem mleka czy słodkich serków – dodaje ekspert.

Tym, których podniebienia najbardziej satysfakcjonuje klasyka, czyli espresso w filiżance, z pewnością ucieszy również fakt, że ten esencjonalny napój doskonale wpływa na trawienie. Około pół godziny po jego spożyciu kwasowość soków żołądkowych osiąga maksymalny poziom. Rośnie też ilość wydzielanej żółci, co istotnie przyspiesza metabolizm. Dlatego kawa po świątecznej uczcie zakończonej słodkim deserem z pewnością poprawi pracę układu pokarmowego.

Zdjęcie Wielkanoc ma zapach kawy #2

Pysznie i pięknie

Robienie pisanek i kraszanek to mocno zakorzeniona tradycja, którą szczególnie upodobały sobie dzieci. Aby mieć pewność, że jajeczne dzieła sztuki będą nie tylko piękne, ale też zdrowe i bezpieczne dla gości, warto farbować je przy użyciu naturalnych barwników. Jednym ze sposobów malowania jaj na brązowy kolor jest wykorzystanie mocnego kawowego naparu, który dla zwiększenia efektu można wzbogacić o łupiny orzechów włoskich.

Kawa świetnie sprawdzi się również jako aromatyczna ozdoba świątecznego stołu. Palone ziarna pięknie wyglądają jako wypełnienie szklanego świecznika lub rozłożone na drewnianej tacy, na której rozstawimy podgrzewacze. Ich atutem jest nie tylko wygląd, ale też roztaczany wokół nich niejednolity, głęboki aromat. - W wyprażonych ziarnach kawy wydziela się ponad 800 związków lotnych, które decydują o jej wyjątkowym zapachu - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Zawartość tych substancji zależna jest między innymi od gatunku kawy, warunków atmosferycznych strefy, w której znajduje się plantacja, czasu zbiorów oraz warunków przechowania i stopnia wypalenia - dodaje ekspert. Wypełniający dom bogaty, kawowy aromat z pewnością doskonale skomponuje się z wonią pieczonych ciast, nadając wielkanocnym przygotowaniom jeszcze bardziej odświętny charakter.

Wielkanocny sernik z kawową nutą

Spód:

około 20 szt. pełnoziarnistych, kruchych ciasteczek

1 espresso (do nasączenia herbatników)

Masa serowa:

500 g twarogu sernikowego

250 g mascarpone

200 g serka typu philadephia

3 łyżki mąki pszennej

1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego

5 jajek

200 g białej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki cukru wanilinowego

Wszystkie sery oraz mąkę ucieramy przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach (aż masa będzie gładka). Stale miksując, powoli dodajemy mleko skondensowane. Następnie wbijamy kolejno jajka, miksując wolno przez 15 sekund po dodaniu każdego jaja. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą serową i cukrem wanilinowym. Masę wylewamy na nasączony kawą, ciasteczkowy spód. Pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pozostawiamy w piecu na kolejne 90 minut.

Kuwertura:

250 g gęstej kwaśnej śmietany 12%

3 łyżki cukru pudru

espresso ristretto

W misce łączymy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy kawę i mieszamy. 15 minut przed końcem pieczenia, masę rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, potem powoli otwieramy, by uniknąć szoku termicznego (wtedy sernik może opadać). Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

następna inspiracja
Zobacz nasz film i zasubskrybuj kanał:
ZOBACZ TAKŻE
SKOMENTUJ
następna inspiracja