Spaghetti all’Amatriciana

Iza
Obiad
14.04.2017 17:33
Spaghetti all’Amatriciana

Składniki: - 400 g spaghetti - 1 cebula - 200 g guanciale (wędzone podgardle) - 100 g startego sera pecorino di Amatrice - 1 łyżka oliwy extra vergine - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - ½ szklanki wytrawnego wina - 800 g (2 puszki) pomidorów w puszce - 1 -2 suszone papryczki chili lub świeża ostra papryczka - sól - pieprz Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić około 4 minut. Tu przyznam się, że miałam zamiar przygotować obszerna fotorelację z tego wydarzenia, niestety… Było tak smacznie, tyle do obgadania, tak fantastyczna atmosfera, że udało mi się zrobić tylko kilka zdjęć, którymi oczywiście się z Wami podzielę. Gdyby nie świadomość, że następnego dnia musiałam wcześnie rano zerwać się do pracy, pewnie zostałabym na pogaduchy do białego rana. Niewątpliwie synonimem tej kuchni są makarony, więc bardzo się ucieszyłam kiedy przyszło do mnie zaproszenia na wieczór w Klubie Kolacjowym Barilla. Dodać ostrą papryczkę (ilość wg uznania), pokrojone w kostkę guanciale (ewentualnie wędzony boczek) i smażyć od czasu do czasu mieszając aż mięso się zarumieni. Wreszcie nadeszła pora na włoską kolację – przyznam, że na nią czekałam najbardziej. Makaron tak mi zasmakował, że postawiłam zrobić go w domu dla moich chłopków. Kolację zakończył pyszny deser – kremowa beza z owocami leśnymi – jak smakowała, cóż nie będę Wam pisać. Uważam, że Klub Kolacyjny Barilla to świetna inicjatywa i mam nadzieję, że nie był to nasz ostatni wspólny wieczór. Ponieważ na co dzień zdjęcia robię w dziennym świetle miałam okazję poznać tajniki używania lampy studyjnej. Atmosfera była tak sympatyczna i swobodna, że wcale nie miałam ochoty wracać do domu. Spodobała mi się taka zabawa więc może któregoś dnia sprawię sobie taki sprzęt. Cennych wskazówek na temat fotografii potraw w sztucznym świetle udzielał nam Piotr Arnoldes. Gotować bez przykrycia około 10 minut, aż sos zagęści się, a smaki połączą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2017/04/spaghetti-allamatriciana.html