Tradycyjny zakwas na Wielkanocny żurek

Pati
Wielkanoc
13.04.2017 12:29
Tradycyjny zakwas na Wielkanocny żurek

Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g) - około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej - 3-4 małe ząbki czosnku - kawałek korzenia chrzanu (około 10 cm) - 5-6 ziaren ziela angielskiego - 5-6 ziaren czarnego pieprzu - 3 liście laurowe - kawałek chleba/bułki na zakwasie razowym (najlepiej skórka lub piętka) Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 3-5 dni. Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek 😉 Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie! Zazwyczaj trwa to około 3-5 dni, wiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i podzielony na mniejsze kawałki chrzan.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/zupy/tradycyjny-zakwas-na-zurek/