Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy!!!

Desery
12.04.2017 10:35
Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy!!!

Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy 🥘 Składniki Składniki na ciasto - 75 g mąki ziemniaczanej - 50 g mąki ryżowej - 70 g mielonych migdałów - 2 łyżki kakao - 40 g cukru trzcinowego (lub ksylitol) - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 90 g masła - 1 łyżeczka cynamonu - 1 średnie jajko Składniki na krem - 90 ml śmietany (30%- mocno schłodzona) - 2 łyżki masła - 100 g ciemnej czekolady (najlepiej 70%) - 1 łyżka likieru Amaretto - 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 szklanka orzechów laskowych - 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 🔪 Instrukcje - Do miski odmierzyć składniki suche, wymieszać łyżką, następnie dodać posiekane masło, które najlepiej rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. - Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać orzechy, prażyć je przez kilka minut ciągle potrząsając patelnią do chwilki, kiedy orzechy zaczną nabierać karmelowego koloru, a ich skórka będzie popękana, gotowe przesypać na talerz, aby przestygły, następnie pocierając ręką o orzechy obrać je z popękanej ciemnej skórki, nie trzeba robić tego zbyt dokładnie. - Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić, - Do rondelka wlać śmietanę dodać do niej masło, podgrzać do rozpuszczenia się, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i cukier, mieszać rózgą do chwili połączenia się składników na końcu dodać likier, wymieszać, odstawić na chwilę, aby masa przestygła. - Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarować po całej powierzchni, następnie wylać krem czekoladowy, a na wierzch ułożyć uprażone orzechy. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, na środku położyć kulkę ciasta przykryć ją papierem rozwałkować na cieniutki placek o wymiarach 20 x 23 cm, odciąć nadmiar ciasta. Z odciętych kawałków ciasta uformować wałeczki, którym należy wyłożyć boki formy, widelcem nakłuć spód ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut ( bez termoobiegu ). Czekolada z orzechami, tak roboczo nazwałam nasz dzisiejszy mazurek, bo poza czekoladowym spodem jest również czekoladowy krem, w którym zatopione są chrupiące prażone orzechy laskowe. Spód do mazurka przygotowałam na bazie mielonych migdałów i mieszanki mąki ryżowej oraz ziemniaczanej z dodatkiem kakao.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://sprawdzonakuchnia.pl/mazurek-podwojnie-czekoladowy-bezglutenowy/