Ciasto makowo - kokosowe

Wiesław
Ciasta
11.04.2017 19:01
Ciasto makowo - kokosowe

Wymiary formy: 24x28 cm Składniki: blaty makowe: 10 białek 100 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem kokosowy: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki 8 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła poncz: 100 ml likieru kokosowego lub adwokat 100 ml przegotowanej wody dodatkowo: płatki kokosowe Składniki:blaty makowe:krem kokosowy:poncz:dodatkowo: Przygotowanie: Składniki na ciasto makowe dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Blaty pieczemy około 35 min. do suchego patyczka. Ten pyszny makowy wypiek przełożony budyniowym kremem kokosowym, idealnie sprawdzi się też na inne, rodzinne uroczystości Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2017/04/ciasto-makowo-kokosowe.html