Najprostszy sernik kawowy

Agata
Wielkanoc
07.04.2017 13:53
Najprostszy sernik kawowy

Serniki na zimno: Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 200 g herbatników 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Masa serowa: 1000 g białego zmielonego sera 1 szklanka gęstej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 filiżanka mocnego espresso Wykonanie: Herbatniki, kardamon i goździki dokładnie miksujemy z masłem. U mnie zawsze jest pascha wielkanocna z bakaliami i któryś z serników - na zimno, pieczonych tradycyjnie lub w kąpieli wodnej. Dziś dołącza do niech najprostszy sernik kawowy: wystarczy wymieszać składniki masy serowej i gotowe, natomiast jego spód przygotujemy bez pieczenia, wykorzystując masę z pokruszonych herbatników. Sernik przez pierwsze 10 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy go przez 60 minut. Masę wylewamy na herbatniki, a na jej wierzch cienką stróżką wylewamy kawę. Do klasycznych potraw, które zawsze pojawią się na naszych wielkanocnych stołach należą oczywiście serniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/04/najprostszy-sernik-kawowy.html