Mazurek orzechowo-czekoladowy

Gosia
Ciasta
07.04.2017 10:13
Mazurek orzechowo-czekoladowy
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

Przepis z: http://aniastarmach.pl/przepis/mazurek-orzechowo-czekoladowy/ 

Ciasto

  • 200 gmąki pszennej
  • 150 gmasła
  • 100 gmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 70 gcukru
  • 1jajko
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 100 ggorzkiej czekolady
  • 150 gpowideł śliwkowych
  • 200 gmlecznej czekolady
  • 150 mlśmietanki kremówki 30%

Dodatkowo
orzechy do dekoracji

Przepis

Mazurek wielkanocny - przepis

Mazurek orzechowy z czekoladą

Przepis z: http://aniastarmach.pl/przepis/mazurek-orzechowo-czekoladowy/

1. Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę,schładzaj przez godzinę w lodówce.

Zdjęcie Mazurek orzechowo-czekoladowy #1

2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (20x30 cm)może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto nakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki.

3. Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut.

4. Ciasto ostudź.

5. Na wystudzonym spodzie rozprowadź powidła.

Zdjęcie Mazurek orzechowo-czekoladowy #2

6. Śmietankę umieść w garnku i podgrzej.

7. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj.

8. Czekoladę wylej na powidła.

Zdjęcie Mazurek orzechowo-czekoladowy #3

9. Mazurek udekoruj orzechami.

Zdjęcie Mazurek orzechowo-czekoladowy #4

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną