Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko

Martyna
Desery
06.04.2017 22:27
Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko

Składniki: – 750g twarogu (chudego/półtłustego) – 120g śmietanki 30% – 100g rodzynek – 60g ksylitolu – 60g masła w temperaturze pokojowej – 60g suszonych moreli – 40g migdałów – 40g orzechów włoskich – 4 żółtka – 1 laska wanilii – 1 łyżka skórki pomarańczowej (1 pomarańcza) – kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo na polewę: – 10 łyżek mleka – 60g gorzkiej czekolady Migdały i rodzynki umieszczamy w osobnych kubkach i zalewamy wrzątkiem. Miskę z żółtkami wstawiamy na rondel z gorącą wodą i ubijamy w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut (całość powinna lekko zgęstnieć). Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy tetrowej by odcisnąć całość z serwatki. Twaróg mielimy 2-3 krotnie, dodajemy masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone w kosteczkę morele i posiekane migdały z orzechami włoskimi oraz aromat, mieszamy. Wielkanoc tuż, tuż, więc wychodzę do Was z propozycją na pyszny sernik Pascha, który smakiem nie odbiega od tradycyjnej wielkanocnej paschy. Ciepłą, nie gorącą polewę wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy do lodówki, by zastygła. Ciasto jest gotowe od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek najlepiej smakuje chwile wcześniej schłodzone w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/sernik-pascha-wielkanoc/