Kluski z rukolą i krewetkami

Obiad
30.03.2017 10:41
Kluski z rukolą i krewetkami

Składniki: (4-5 porcji) - 140 g. mąki pszennej + do podsypywania podczas formowania - 50 g. mąki ziemniaczanej - 80 g. rukoli - 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach - 1 małe jajko - 4 łyżki oliwy z oliwek - 50 g. masła - 8-10 szt. surowych krewetek vannamei (całych, w pancerzach) - 4-5 ząbków czosnku - mała garść listków szałwii - twardy ser dojrzewający do posypania (u mnie pecorino romano) - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz Kluseczki wrzucaj partiami na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj około pół minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Odwróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze 4-5 minut. Zmniejsz ogień na bardzo mały i smaż około 4 minut. Pancerze krewetek natnij ostrym nożem wzdłuż grzbietów i wyjmij czarne żyłki (rób to bardzo ostrożnie, pancerze krewetek są dość twarde). Z ciasta roluj długie cienkie kluseczki i układaj na posypanym mąką blacie. Po odcedzeniu wrzuć kluski na patelnię i delikatnie wymieszaj z krewetkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2017/03/kluski-z-rukola-i-krewetkami.html