Karkówka z porem i pieczarkami

Anna
Obiad
29.03.2017 18:29
Karkówka z porem i pieczarkami

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 1 duży por 1 kg małych pieczarek 2 - 3 łyżki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki pieprzu naturalny 1 łyżeczka tymianku 50 g masła sól (u mnie 4 łyżeczki) Pieczarki umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i podsmażyć na patelni z dodatkiem masła po smażeniu pora. Pora umyć, białą część pokroić w 0,5 cm plasterki i delikatnie podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni. Po upieczeniu przykryć mięso i pozostawić je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 - 1,5 cm. Formę przykryć folią do pieczenia i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać przez około 10 minut. Na dno formy do pieczenia wyłożyć plastry karkówki, na każdym położyć nieco podsmażonego pora i wierzch przykryć plasterkami pieczarek. Każdy kawałek natrzeć solą, kminkiem i majerankiem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 - 4 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/03/karkowka-z-porem-i-pieczarkami.html