Babeczki karobowo-cynamonowe ze słodkim kremem na bazie tahini (bezglutenowe)

Agata
Ciasta
27.03.2017 20:32
Babeczki karobowo-cynamonowe ze słodkim kremem na bazie tahini (bezglutenowe)

SKŁADNIKI NA BABECZKI (10-12 sztuk): SUCHE: - 180 g mąki owsianej * (ok. 1+3/4 szklanki), mogą być zmielone płatki owsiane - 180 g skrobi/mąki ziemniaczanej (ok. 1 szklanka) - 60 g karobu w proszku (ok. 6 płaskich łyżek) - 1 płaska łyżeczka cynamonu - szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody MOKRE: - 1 szklanka wody lub rzadkiego mleka roślinnego (250 ml) - 150 ml melasy z karobu (ok. 1/2 szklanki) - 3 łyżki oleju (rozpuszczonego kokosowego lub zwykłego) ok. 20 ml SKŁADNIKI NA SŁODKI KREM: - 1/2 szklanki melasy z karobu - 1/2 szklanki tahini SKŁADNIKI NA KOLOROWĄ POSYPKĘ: - suszona morwa - suszone jagody goji - nasiona sezamu - posiekane ziarna kakaowca - posiekane pestki dyni * owies nie zawiera glutenu, ale śladowe jego ilości dostają się do niego w zakładach produkcyjnych, dlatego jeśli masz silną alergię na gluten, użyj mąki bądź płatków z certyfikatem bezglutenowe, a jeśli po prostu ograniczasz gluten, użyj zwykłych PRZYGOTOWANIE: 6 flat tbsp) - 1 flat tsp ground cinnamon - seeds from 1 vanilla pod or a pinch of dried vanilla (optional) - 1.5 tsp baking powder - 1 flat tsp baking soda WET INGREDIENTS: - 1 C water or thin vegan milk (250 ml) - 150 ml carob molasses (about 1/2 cup) or any other liquid sweetener - 3 tbsp oil (regular oil or dissolved coconut oil) about 20 ml INGREDIENTS FOR THE CREAM: - 1/2 C carob molasses or other liquid sweetener - 1/2 C tahini INGREDIENTS FOR THE SPRINKLES: - dried mulberries - dried goji berries - sesame seeds - raw cocoa nibs - pumpkin seeds PREPARATION: Set the oven to 180 ° C. Kupić je można w wielu sklepach, mniejszych i większych, a także przez internet np. tutaj. Kolejnym bardzo lubianym przeze mnie dodatkiem, który wykorzystuję w tych babeczkach jest słodki krem, do zrobienia w kilka sekund, przez zwykłe wymieszanie melasy z karobu z tahini. W tym roku, zamieniłam wersję wytrawną na słodką i polecam ją na deser, taki również na co dzień, bo jest tak prosty, że doskonale sprawdzi się, kiedy mamy ochotę na niewymagające wiele pracy ciasto z kilku składników. Trochę taka alternatywa dla tych gotowych, jeśli np. zabrakło jej w sklepie, albo jeśli po prostu chcemy coś równie szybko zrobić sami, wykorzystując to co mamy pod ręką, w kuchennej szafce. Ci z Was, którzy dłużej śledzą bloga, wiedzą, że bardzo lubię i często używam karobu, ale jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to bardzo polecam. W zeszłym roku na tę okazję przygotowałam jajeczne muffinki, które polecam na Świąteczne śniadanie. ☺ INGREDIENTS FOR THE MUFFINS (10-12 muffins): DRY INGREDIENTS: - 180 g oat flour * (approx. 1 + 3/4 cup), you can substitute with ground porridge oats - 180 g potato flour/starch (approx. Bake for about 35 minutes. Next, leave them to cool down a little bit and top with the cream and sprinkles (to make the cream, combine the molasses with tahini to form a smooth paste) Keep the muffins in a cool place in a tightly closed container for up to 5 days. Ciasto jest słodzone melasą z karobu, a karob w proszku i cynamon, nadają mu dodatkowego aromatu. I grabbed for the jars with dried mulberries, goji berries, sesame seeds, chopped cacao nibs and pumpkin seeds, which together make a nice and colorful composition. Enjoy! 1 cup) - 60 g carob powder (approx. Mąkę owsianą możecie nawet zrobić na poczekaniu, mieląc w młynku owsiane płatki. Babeczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu do 5 dni. Another of my favorite additions, which I use in this dessert is a simple cream, which can be made in seconds, by simply combining carob molasses with tahini. Po ostygnięciu dekorujemy polewamy kremem, który wykonujemy mieszając dokładnie melasę z tahini. Ja chwyciłam za suszoną morwę, jagody goji, nasiona sezamu, ziarna kakaowca i pestki dyni, które razem tworzą fajną kompozycję. The cake is sweetened with carob molasses, carob powder and cinnamon give it another extra flavor. CAROB-CINNAMON MUFFINS WITH SWEET CREAM AND COLORFUL SPRINKLES (VEGAN, GLUTEN-FREE, REFINED SUGAR-FREE) W jednej misce mieszamy dokładnie składniki mokre, a do drugiej przesiewamy wszystkie suche.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2017/03/babeczki-karobowo-cynamonowe-ze-sodkim.html