Pieczone warzywa według Yotam Ottolenhgi

Agata
Obiad
21.03.2017 8:09
Pieczone warzywa według Yotam Ottolenhgi

Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 500 g pasternaku 2 bataty 1 główka czosnku 2 czerwone cebule kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka igieł rozmaryn 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz sok z cytryny 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy EV sól Wykonanie: Pasternak i cebulę obieramy. Cebulę kroimy na ćwiartki, korzenie pasternaku również kroimy wzdłuż na ćwiartki. Batatów nie obieramy, kroimy je w ósemki i skrapiamy oliwą, przyprawiamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy i pieczemy przez kolejne 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W szklance mieszamy sok z cytryny, musztardę, oliwę, syrop i sól. Obfitość to cudowna wegetariańska książka nie tylko dla jaroszy autorstwa Yotama Ottolenghi, Jest on znanym autorem kilku książek kucharskich, między innymi Jerozolimy, Ottolenghi, The Cookbook i Cała obfitość. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/03/pieczone-warzywa-wedug-yotam-ottolenhgi.html