Syrniki - rosyjskie placuszki z twarogu

Kasia
Śniadania
20.03.2017 22:33
Syrniki - rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki - rosyjskie placki twarogowe Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć placki z obu stron na rumiano. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja 50 gmąki 2 łyżki cukru waniliowego cukier puder śmietana konfitura, dżem, ulubione owoce Podawać na ciepło z cukrem pudrem lub śmietaną i konfiturą. Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.pelnytalerz.com/2015/10/syrniki-rosyjskie-placki-twarogowe.html