Chałwa ze słonecznika z daktylami

Anna
Desery
20.03.2017 10:44
Chałwa ze słonecznika z daktylami

Chałwa ze słonecznika i daktyli jest tak dobra, że koniecznie róbcie ją z podwójnej porcji składników, gdyż te 10 kawałeczków przygotowane z pojedynczej znika od razu 😊 Składniki:(na około 10 sztuk o wymiarach 2 cm x 4 cm) - 150 g pestek słonecznika - 2 - 3 łyżki miodu - 150 g suszonych daktyli - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki naturalnego kakao - 2 łyżki wiórków kokosowych Sama chałwa słonecznikowa jest już bardzo smaczna, ale połączenie jej z delikatną masą z daktyli sprawia, że otrzymujemy wspaniały smakołyk, po prostu niebo w gębie. Masa jest gęsta i daje się dobrze formować, więc jeśli nawet nie mamy małej foremki, to można masę uformować na połowie powierzchni większej, gdyż chałwa się nie rozpływa. Masę daktylową wyłożyć na wierzch chałwy słonecznikowej, wyrównać, posypać wiórkami i docisnąć je łyżką, aby wiórki przykleiły się do masy z daktyli. Po uprażeniu od razu wysypać z patelni do innego naczynia, aby wystygły, gdyż pozostawione na gorącej patelni będą cały czas się prażyć. Masę przełożyć do małej foremki wyłożonej folią spożywczą lub do foremki z silikonu, wyrównać i docisnąć do dna, aby powstała zwarta bryła o wysokości około 3 cm. - Daktyle pokroić, zalać ciepłą wodą i moczyć je przez około 10 minut. - Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, ciągle należy mieszać, aby nie przypalić, gdyż będą gorzkie. Wiórki można również wcześniej wmieszać do masy z daktyli, ale według mnie posypane z wierzchu wyglądają ciekawiej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/03/chawa-ze-sonecznika-z-daktylami.html