Ciasto dyniowe z bakaliami

Ciasta
19.03.2017 12:19
Ciasto dyniowe z bakaliami

Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - szklanka cukru - szklanka oleju - 4 duże jajka - 425 g dyniowego puree - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich, posiekanych na kawałki - 50 g migdałów, posiekanych na kawałki Formę 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Krem - 100 g miękkiego masła - 450 g tłustego twarożku (używam serka Mój ulubiony) - 2 łyżki cukru pudru - posiekane orzechy włoskie do dekoracji Masło utrzeć, dodać serek i cukier puder, zmiksować. Jajka ubić w oddzielnej misce przy użyciu miksera, dodać cukier i ubijać na puszystą, jasną masę. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, należy wbić w jego środek patyczek np. od szaszłyków. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w ten sposób patyczek jest po wyciągnięciu suchy. Cudowne, wilgotne, intensywnie pomarańczowe, z cynamonem i innymi pachnącymi przyprawami, naładowane słodkimi rodzynkami i chrupiącymi orzechami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2016/10/ciasto-dyniowe-z-bakaliami.html