Tarta z pieczonymi gruszkami i praliną z migdałami

Ciasta
18.03.2017 16:03
Tarta z pieczonymi gruszkami i praliną z migdałami

Przełożyć na foremkę, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min. (w zależności od tego, jaki gatunek i jak miękkie są gruszki przed pieczeniem - należy sprawdzić i dostosować czas pieczenia, aby nie były ani za twarde, ani za miękkie; mają być lekko al dente). Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, następnie usunąć papier i obciążenie, zmniejszyć temp. do 190 st. C i piec jeszcze 10 min. Składniki Ciasto Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 żółtka - łyżka śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 125 g masła - łyżeczka proszku do pieczenia - duża szczypta soli Mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać. Co prawda z gruszkami robiłam je pierwszy raz, bo zawsze próbowałam z jabłkami, ale poniższa wersja smakuje jeszcze lepiej. Gruszki - 5-6 gruszek - 3 łyżki soku z cytryny - cynamon Gruszki umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Pralina - 1/2 szklanki cukru - 30 ml wody - 30 g płatków migdałowych Migdały rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg większy od formy do tarty, wyłożyć dokładnie jej dno i boki, odciąć nadmiar ciasta. Należy jednak pamiętać, że po pewnym czasie zwyczajnie się ona rozpuszcza, więc polecam posypać ciasto i od razu je podać. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, wysypać specjalne kulki do obciążenia, fasolę, ryż, groch, etc. Cukier i wodę umieścić w garnku z grubym dnem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2016/10/tarta-z-pieczonymi-gruszkami-i-pralina.html