tarta z gruszką i serem pleśniowym

Obiad
16.03.2017 8:59
tarta z gruszką i serem pleśniowym

mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli – 125 g masła Nadzienie – 150 g sera pleśniowego gorgonzola – 120 g serka ricotta – 3 duże jajka – 250 ml gęstej śmietany 18% – łyżka świeżego posiekanego estragonu ( opcjonalnie) – sól i pieprz – 2 duże dojrzałe gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych – rukola do dekoracji Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190ᵒC. Ciasto wykładamy na formę do tarty o średnicy ok. 28 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut z obciążeniem ( wysypujemy groch, ryż lub metalowe obciążenie do ciast). Na podpieczony spód tarty wylej gotową masę i ułóż na niej 2 gruszkę pokrojoną w plastry. W dużej misce wymieszaj ser pleśniowy pokrojony w drobną kosteczkę, ricottę oraz jajka. Dodaj estragon i dopraw solą i pieprzem Jedną gruszkę pokrój na drobną kosteczkę i dodaj do masy. Uformuj kulę i włóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-z-gruszka-i-serem-plesniowym/