Torcik z oreo

Krzysztof
Dekoracje
03.03.2014 19:46
Torcik z oreo

Przepis

SERNIK Z OREO

500g mielonego twarogu na serniki,

250g mascarpone,

150g słodzonego mleka skondensowanego,

2 łyżki cukru pudru,

1 opakowanie cukru wanilinowego,

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka),

2-3 łyżki stopionego masła,

ok. 150g ciasteczek Oreo

dodatkowo do dekoracji:

ok. 100g ciasteczek Oreo,

bita śmietana

Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia o większej średnicy, nałożyć obręcz i zacisnąć, by papier wystawał poza tortownicę).

Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna.

Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię.

Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu.

Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc).

Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną